Racire procesor: Aer sau pe lichid AIO? | Pro si contra

Deoarece am ceva experienta in domeniul calculatoarelor si ca actualul pc este montat de mine de la 0 am zis sa va impartasesc putin din experienta mea din acest domeniu!

Racire procesor: Ventilator sau pe lichid AIO?

Sa incepem cu inceputul. Un cooler clasic pe ventilatie poate fi recomandat pentru procesoare mai slabute gen: Pentium Celeron, Pentium Gold sau cel mult I3, aceste procesoare nu necesita racire dedicata si poate fi racite cu ajutorul coolerului stock.

Daca procesorul tau este middle range spre high ca urmatoarele: I5, I7 sau I9 atunci este alta clasa de procesoare care sunt mult mai fierbinti si au nevoie de o racire dedicata pentru a face fata utilizarii sale in jocuri sau in editare video

TDP: Puterea termica a procesorului

Puterea de proiectare termică (TDP), uneori numită punct de proiectare termică, este cantitatea maximă de căldură generată de un cip.
(adesea un procesor, GPU sau sistem pe un cip) pe care sistemul de răcire dintr-un computer este proiectat să o disipeze sub orice volum de muncă. 

Intel a introdus o nouă măsurătoare numită puterea de proiectare a scenariilor (SDP) pentru unele procesoare din seria Y Ivy Bridge.

Asadar puterea termica a procesoarelor este masura in TDP si inante de a va cumpara un cooler este bine sa verifici ce TDP are procesorul tau.

Asa vei sti daca coolerul tau va reusi sa raceasca procesorul tau atunci cand e folosit la 100%

Daca procesorul tau are 55 TDP nu este cazul sa cumperi un cooler pe lichid deoarece si un cooler clasic pe ventilatie va reusi sa il raceasca foarte bine.

Racire pe lichid AIO

Eu mi-am schimbat sistemul de racire al procesorului cu unul pe lichid pentru ca am de gand sa-mi iau un I7 cu 6 nuclee cu turbo la 4.6ghz si care are un consum termic de 95w, asadar as avea nevoie de un cooler care sa poata raci procesoare de peste 100TDP.

Am ales un AIO de la SEGOTEP de 130w putere maxima de racire care nu doar ca este mai aspectuos si silentios dar raceste foarte bine procesorul.

Asadar daca procesorul vostru actual are minim 90w putere termica da va recomand un AIO, fie ca e Segotep, fie Aqirys sau Corsair, important e sa depaseasca 100w putere de racire ca sa nu va treziti ca nu raceste bine procesorul.

Racirea pe lichid poate fi cu un ventilator, doua sau chiar 3. Alegi in functie de nevoiile tale si de locul in carcasa, asigura-te inainte ca ai loc in carcasa masoara inainte de a cumpara.

Racire: Cooler pe aer

Aceste coolere pe aer cu sistemul clasic de racire: radiator si ventilator inca sunt bunicele dar pot fi foarte galagioase. Ce trebuie verificat atunci cand va cumparati un cooler pe aer e sa aibe control al turatiei „pwm” cu 4 pini. Cu ajutorul acestul control al turatiei poti seta ca ventilatorul sa stea in turatie mica atunci cand procesorul este rece si sa porneasca doar dupa 40/50 de grade. Daca nu are mufa cu 4 pini ventilatorul va sta la turatie maxima si nu va putea fi controlat, de aici si un zgomot foarte mare.

Ca si la racirile pe lichid AIO si la cele clasice pe aer sistemul de masurare al racirii este tot TDP. Acestea pleaca de la 35w cele stock cu care vin procesoarele mai slabe si urca pana pe la 200W.

Grija mare cand cumparati un cooler pe aer sa fie cu un sistem de prindere mai facil. Si nu in ultimul rand sa se potriveasca cu socket-ul placii voastre de baza. De ex placa mea de baza are socket 1151 v2 si prinderile de la cooler se potrivesc pentru vreo 4, 5 tipuri de socket.

Nu va grabiti cand alegeti racirea procesorului deoarece trebuie sa fie ce trebuie ca nu o schimbati in fiecare zi. la racirea procesorului mai contribui si un air flow bun al carcasei. Ai nevoie si de un ventilator care sa scoata aerul cald din carcasa. O sa mai vorbim si alta data pe subiectul asta

Atat pentru moment. Daca aveti sugestii sau intrebari lasati mai jos in comentarii si va raspund.

Related Images:

Racire procesor: Aer sau pe lichid AIO? | Pro si contra
Etichetat pe: