Sarbatorile sunt aproape, au mai ramas vreo 28 de zile din acest an trait intens de mine si probabil de toti ceilalti care se bucura de viata!

Traditia ramasa din mosi stramosi spune ca de pe 27, 28 decembrie si pana pe 31 trebuie sa facem zgomote sa fugarim anul ce e pe terminate.   Asa ca m-am gandit sa le prezint celor ce nu au trait acele vremuri metodele cu care noi „fugaream” anul ce se termina 🙂

Metoda de a crea zgomot „pocnitura” in anii 80-90

  1. Puscoiul 
  • Pe vremurile cand eram noi copii nu erau petarde si tatii nostri improvizau pentru noi din duze de tractor „Puscoi” ce il aminetam cu gamalie de chibrit si cu ajutorul unui cui legat cu un cauciuc sfaramam in interior gamalia bine de tot si la urma incordam acea guma din cauciuc si cand ii dadeam drumul se producea „pocnitura”

      2. Tunul cu carbid

  • Era o bucata mare de teava de la instaliile sanitare si in capat avea un spray mare taiat la gura, de obicei foloseam un spray de tantari „Killtox”.  Procesul era urmatorul: se punea o bucata de carbid in interior si dupa care „scuipam” in interior dupa care tineam mana la gura tevei sa nu iasa gazul si sa nu cada carbidu si zbateam bine dupa care la gaura din fundul spray-ului aprindeam gazul creat in interior si rezulta o  mare bubuitura 🙂
    1. Metoda de a crea zgomot in 2018
    2. 1.Petardele

Petardele sunt cele mai folosite pentru a face zgomot si a „fugari” anul ce sta sa plece. Petarde ce se gasesc din ce in ce mai greu si sunt destul de scumpe. Unele site-uri care comercializeaza petarde si artificii iti trimit comanda doar daca cumperi de 200, 250 lei. O mare tampenie ce poate merge doar la copii. Eu nu sunt „nebun” la cap sa dau 300 de lei pe  cateva petarde. Este o suma uriasa!

                   2. Artificiile

  • Artificii pentru a primi cum se cade anul ce vine „2019”, la fel sunt scumpe si de gasit se gasesc doar pe 31 in bazar.

 

Concluzie legata de metodele din anii 80-90 si cele din acum din 2018

Si atunci ca si acum metodele de a crea zgomot erau periculoase. „Puscoiul” era destul de periculos, pentru ca se intampla adese ori sa sara acel cui si fereasca dumnzeu sa-ti fi sarit in ochi ca erai pe viata nenorocit.

Tunul era putin periculos dar daca il utilizai de foarte multe ori,  cateva zile aveai tiuituri in urechi de la zgomotul puternic ce il facea. Acum voi cei din generatia asta ati aflat cum ne distram noi atunci 🙂 si credeti-ma ca ne distram de 10 ori mai mult fata de cat va distrati voi acum 😀

Hai ca va urez in avans un „La Multi Ani” si sa ne auzim cu bine la anu..  In caz de nu mai postez nimic anul asta!

Sursele foto: 220.ro si maximamspus.ro

193 total views, 1 views today

Traditii si obiceiuri de sarbatori, anii 80-90!
Etichetat pe:                                    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!