Craciunul in Romania este o sarbatoare mare anuala ce dealtfel se sarbatoreste pe intreaga planeta! In Romania craciunul a fost introdus odata cu crestinizarea Romaniei. si a fost interzis pe perioada comunismului intre anii 1948-1989.

Sarbatorile incep de pe 30 noiembrie de Sfantul Andrei si se termina pe 7 ianuarie de Sfantul Ioan. Pe 24 decembrie in noaptea de ajun copii incep sa umble cu colindatul, in aceeasi zi femeiile coc prajituri traditionale pentru copii ce vin sa-i colinde.

brad impodobit

Muzica este o parte importanta a sarbatorilor  de iarna din Romania, oamenii in perioada asta asculta colinde traditionale, exemplu de colinda „Astazi s-a nascut hristos”, „O ce veste minunata”, Sus la poarta raiului”

Pentru Romani Craciunul este petrecut cu mancare buna. Pe perioada craciunului femeiile coc cozonaci cu nuca, cu rahat si cu diferite ingrediente. In aceasta perioada mancarea preferata de romani este „Salata Ruseasca” Salata Boeuf, originea salatei franceze

Un alt moment important al Craciunului este impodobirea bradului ce este una dintre cele mai frumoase traditii,

Luminite in brad

obiceiul este pastrat in toata Romania, bradul se impodobeste in seara de ajun pe 24 decembrie, din plastic sau natural. Bradul se impodobeste cu instalatii, cu lumanari si nu trebuie sa lipseasca steaua din varful bradului.  Bradul in Romania este pastrat pana inainte de Boboteaza, in acel moment nostalgia pomului de Craciun este alungata si se face loc Noului An

Romanii care au plecat prin lumea asta mare  spun ca nicaieri nu-i mai frumos de sarbatori ca in Romania, si ca nicaieri nu se simte mai bine atmosfera craciunului!

Sursa informatiilor: wikipedia.com 

 

Craciunul sarbatorit in Romania
Etichetat pe:                        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 + nineteen =