Afla cum sa utilizezi corect bateria „Litiu-Ion” in sezonul rece dar si primavara!

Salutare! Va impartasesc putin din experienta mea cu bateriile litium ion pe care o am de 4 ani si sa stiti ce sa nu faceti si ce e mai bine pentru bateria voastra dar si pentru o plimbare placuta in timpul sezonului rece dar si primavara cand sunt temperaturi mici sub 20 de grade celsius.

In primul rand o baterie „Lithium Ion” nu functioneaza la capacitate maxima daca afara sunt de ex 2, 3 grade si a stat peste noapte in frig, si va zic din proprie experienta.

Frigul afecteaza autonomia vehiculului electric!

Frigul afecteaza autonomia destul de serios de la 5% pana la 20% daca ea sta in frig mai mult de 3,4 ore si nu este protejata cu nimic.  O baterie se simte cel mai bine de la 20 de grade pana la 35 de grade, asta este plaja de temperaturi la care ea va da totul.

Din cauza frigului scade si viteza de deplasare a vehicului electric!

Cum este afectata autonomia asa si viteza deoarece bateria nu mai trimite catre controler si motor suficienti amperi in asa fel incat sa prinda viteza maxima care o prinde de obicei in timpul verii.

Pe testate iarna scuterul meu electric prinde 40-45km/h si vara 50km/h deci un -5km/h pe timpul rece si nu doar iarna si primavara.

Ce trebuie sa faci iarna ca sa poata da bateria randament maxim?

Am de cateva luni de zile voltmetru cu senzor de temperatura pe fir si am lipit un  asemenea senzor pe una din bateriile litiu ion din pack-ul scuterului electric.  Cu ajutorul acestui senzor mi-am dat seama mai bine cum functioneaza bateria si din aceste teste reiese:

 

Este recomandat daca scoti bateria din casa si are 18,19 grade sa nu o lasi in scuter, trotineta si sa si pleci imediat deoarece ea in timpul utilizarii se incalzeste si dupa nu mai simte frigul de afara si va da randament maxim.

 

Cat de mult se incalzeste o baterie litiu ion? foarte mult.. Eu la testele mele am iesit cand afara erau 15 grade celsius si am mers cu viteza maxima pana la locatie si la intors putin mai lejer si la sosire avea 35 de grade 😃

Si da a dat toata puterea cum o dadea vara, am ajuns cu 47v acasa cand eu de obicei daca o descarcam pana pe la 49v deoarece bateria rece nu avea putere si primeam „suturi de la motor”

In concluzie daca pleci la drum lung, porneste imediat cu ea nu o tine in frig, iar daca o tii afara peste noapte nu avea speranta sa dea totul imediat, ea va incepe sa functioneze „normal” doar cand se incalzeste adica dupa 20-30min in functie de cat de rece e bateria! 

Si nu forta cand bateria este rece mergi intai cu o treapta inferioara vreo 10 min dupa care poti creste usor viteza.

Astea ar fi sfaturile mele pentru cei care au vehicule cu baterii Litiu Ion!   In urmatorul articol o sa vorbesc si despre utilizarea bateriei vara ca si atunci trebuie avut grija! 

Drum bun si lipsit de incidente va doresc!

Loading

Afla cum sa utilizezi corect bateria „Litiu-Ion” in sezonul rece dar si primavara!
Etichetat pe:                                

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *