Salutare! Deoarece acum cateva saptamani mi-am schimbat acumulatorul la scuterul electric „tornado 900 premium” ce este similar cu „ztech 09”, era timpul sa fac un scurt review cu pro si contra despre acest acumulator.


Sa incepem cu partile bune!

  • 1. Greutate redusa! Vechea baterie pe „plumb-acid” avea 28kg, asta are doar 5kg
  • 2. Durata de viata mult mai mare. De la 200-300 de reincarcari la cea pe „Plumb” la 800 la asta pe „litiu ion” Daca o incarci la 2, 3 zile te duci cu ea si 3, 4 ani, mai ales daca celulele sunt „samsung” in cazul meu sau „panasonic”. Cu celule „no name” te duci 1 an maxim 2.
  • 3. Putere de descarcare mai mare si mai lenta. Bateria de pe plumb dupa 4,5 km incepea sa se descarce repede si dupa 10km ft repede!!
  • 4. Amperaj mai mare din baterie catre motor! De la 10-15 amperi cat transmitea bateria veche la 30ah continuu si cu un varf de putere de 90ah. Deci urca mult mai bine la deal!
  • 5. Un aspect important este ca bateria pe litiu ion iti ofera putere in motor pana pe la 15-20% pe cand cea pe acid pana pe la 35-40%. Cu asta pe plumb pot merge pana pe la 45v si daca nu am pante.. Cu cea pe plumb puteam merge pana pe 48v, la 47v era descarcata!

Parti mai putin convenabile!

  • 1. Pretul este singura parte mai putin convenabila! Daca cea pe „Plumb-Acid” ma ajungea 1000 lei, asta pe litiu ion ajunge pe la 1400 lei cea cu celule 1860 „no name”, si 1900lei in cazul celei cu celule „Samsung” de 18ah cum este a mea. Pretul include si transport „UPS” +taxe vamale din China pna in Romania.
  • 2. Ceva ce nu tine de tipul asta de baterie ci de incarcatorul cu care o incarci. Bateria pe plumb se incarca la inceput in 8 ore cu un incarcator de 3ah. Asta pe litiu se incarca in 9-10 ore pentru ca are incarcator de 2ah. Dar daca cumpar un incarcator rapid de 5ah se va incarca in 3 ore.
  • 3. Bateria pe litiu are 18ah si cea pe plumb avea 20ah! Ei bine nu aveam autonomie mai mare.. De ce? pentru ca plumbul chinuia motorul, in special cand urcam dealuri cu o inclinatie mare urcam mai greu. Cu asta parcurg mai multi km si urc mai usor dealurile si pot spune ca acum urca orice deal!

In concluzie!

Cu cea pe acid parcurgeam in primele 2 luni 35-40km, dupa care a inceput sa scada autonomia si dupa un an de zile sa ajunga la15-17km… Cu asta pe litiu ion parcurg 30-35km pe traseu cu dealuri si pe drum drept 40km, maxim 50 dar sa nu bata vantul din fata si sa nu mergi cu viteza maxima etc..


Voi reveni cu un update la acest articol dupa cel putin 3 luni de utilizare si sa va spun cum se comporta dupa o utilizare indelungata!

Foto: tabele comparatie litiu vs plumb acid news.energysage.com |Review-ul scuterului electric il gasiti aici: „Bicicleta electrica de tip „scuter”

Ps: acum cei care au masini imi vor spune ca de banii aia imi luam masina 🙂 1. Eu sunt pasionat de 2 roti de mic si asa voi ramane pana la moarte.. 2. De banii aia nu-mi luam masina ci o rabla, ca masina la 500 euro nu se poate numi!! Si chiar daca in total am trecut de 1000 de euro nu-mi pare rau ca e pentru mine.  3. Pe langa investitia asta este posibil ca in 3,4 ani sa nu mai schimb nimic la el si daca iei in calcul ca nu platesc asigurare/inmatriculare/itp si nici benzina eu ma gandesc ca banii astia ii economisesc imediat. In cativa ani amortiezez suma data pe scuter si pe bateria asta litiu ion. 

141 total views, 3 views today

Review acumulator 48v 18ah „Litiu ion” cu celule samsung! Litiu Ion vs Plumb-Acid
Etichetat pe:                                

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!