Penes Turcanu este un simbol al Vasluienilor si ne mandrim cu faptele lui de vitejie din primul razboi mondial! Asa cum scrie si pe piatra mausoleului: Poemul scris de Vasile Alecsandri

Plecat-am nouă din Vaslui,
Şi cu sergentul, zece,
Şi nu-i era, zău, nimănui
În piept inima rece.

De unde numele de Penes Curcanul? denumirea isi avea originea la la penele pe care dorobantii le purtau la caciuli. Dealtfel si varful „Palatului Prefecturii” din Vaslui are forma cusmii lui!


Constantin Ţurcanu a fost sergent în Regimentul 25 Infanterie şi a devenit faimos după bătălia de la Griviţa. A luptat apoi la Rahova. În 1913 a luptat din nou în Bulgaria, în al Doilea Război Balcanic, iar în Primul Război Mondial a luptat pe frontul de la Tisa, fiind avansat la gradul de plutonier major. Vasile Alecsandri cântă vitejiile acestuia şi a celor “9 din Vaslui” în lupta pentru independenţa României.

Astfel a fost purtat marele poet pe ultimul drum de către “curcanii” lui Peneş. În memoria eroilor vasluieni care au luptat în Războiul de Independență (1877- 1878) și Primul război mondial (1916- 1918), a fost construit în anul 1934 Mausoleul Peneș Curcanul, situat în Vaslui, în cimitir, realizat din marmură, piatră și bronz. Este opera sculptorului I. Scutari și a meșterilor italieni Luise Severiano și Victor Bibuitto.

Sursa: www.identitatea.ro si www.adevarul.ro

Plecat-am nouă din Vaslui, Şi cu sergentul, zece! Istoria lui „Penes Curcanul!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × three =